Všeobecný prehľad Juhoafrická republika

Všeobecný prehľad Juhoafrická republika

Lovci zážitkov prichádzajú do Juhoafrickej republiky (JAR) pravidelne od roku 2000 a takmer celoročne na našich cestách týmto regiónom. Navštevujeme takmer všetko, čo by mal cestovateľ vo svojom itinerári mať. 

Od zvierat na safari po moderné mestá a rozsiahle pláže, JAR je miestom, kde sa splní túžba po rozmanitosti a dobrodružstve. Krajina je na lovenie zážitkov jedinečná destinácia, pretože ponúka pestrý mix prírodnej krásy, kultúrneho dedičstva a bohatej histórie. 

3 Hlavné mestá

Hlavným mestom je Pretória, zatiaľ čo Kapské Mesto (Cape Town) a Johannesburg sú dôležitými obchodnými a turistickými centrami. Johannesburg disponuje pestrou minulosťou a je najväčším mestom JAR s populáciou 5,6 milióna obyvateľov. Je všeobecne známe, že má 3 hlavné mestá, ktorými sú Kapské Mesto ako sídlo parlamentu (4,6 milióna obyvateľov), Bloemfontein (600 000 obyvateľov) ako sídlo najvyššieho súdu a už spomínaná Pretória, ktorá je administratívnym sídlom. 

Geografia

JAR susedí s Namíbiou na východe (967 km hranica), Botswanou na severe (1 969 km dlhá hranica) a Zimbabwe tiež na severe (225 km hranica), Mozambikom na severovýchode (491 km hranica) a Svazijskom na podobne na severovýchode (430 km hranica) Jej súčasťou je aj enkláva a Lesothské kráľovstvo (s hranicou 909 km). JAR je známa svojou bohatou kultúrou, prírodnými krásami a pestrým mixom etnických skupín. Do všetkých spomenutých krajín s nami môžete ísť loviť zážitky. Ak by ste spojili 24 a pol krát Slovensko, tak by ste dostali rozlohu 1,2 milióna km2 a to je rozloha tejto obrovskej časti Južnej Afriky. Jej pobrežie má dĺžku 2 800 km a to pozdĺž 2 oceánov (Atlantický a Indický), ktoré sa spájajú medzi Mysom dobrej nádeje a Strelkovým mysom. Za zmienku a návštevu stojí určite aj stolová hora s výškou 1 086 m, pričom najvyšším vrcholom je Mafadi 3 446 m, ktorý tvorí zároveň hraničný bod s Lesothom. 

Populácia 

Rozmanitosť možno vidieť aj na zložení populácie, ktoré tvoria najmä obyvatelia s čiernou pokožkou (81%), ďalej „farební“ (8 %), bieli (7 %) ale nájdete tu aj mnoho iných ako sú Ázijci ako Indovia (2,7 %). Ázijcov priniesli do tejto oblasti najmä Briti v rozmachu Britskej Východoindickej spoločnosti a podobne aj Holanďania, ktorí potrebovali dopĺňať pracovnú silu. S aktuálnym počtom obyvateľov presahujúcim 60 miliónov, Juhoafrická republika je jednou z najľudnatejších krajín na africkom kontinente.

História, osobnosti a kultúrny mix

JAR má komplexnú históriu, od obdobia pravekých kmeňov a skupín ako Kalahari (San), či Khoikhoi (Hotentóti) zo severnejšie položených oblastí.

Ako prví tu pristáli na čele s Bartolomeom Diasom Portugalci na mieste vtedy pomenovanom ako Mys búrok, ten je dnes preslávený pod názvom Mys dobrej nádeje. Po nich to boli známi holandskí farmári - Búri. Dve európske krajiny, ktoré okupovali túto krajinu, boli Holandsko (1652-1795 a 1803-1806) a Veľká Británia (1795-1803 a 1806-1961). Hoci sa Južná Afrika stala úniou so svojou vlastnou vládou bieleho obyvateľstva v roku 1910, krajina bola stále považovaná za kolóniu Británie až do roku 1961.

Európania tu mali moc až po časy pádu apartheidu, ktorý skončil v roku 1994 s nástupom demokracie a zvolením Nelsona Mandelu za prezidenta. Mandela, ikonická postava boja za slobodu, je jednou z najvýznamnejších osobností v histórii JAR, za zmienku tiež stojí aj množstvo ďalších mien ako napríklad Wiliam De Klerk alebo arcibiskup Desmond Tutu. Medzi osobnosti s koreňmi v JAR patria aj Elon Musk, Charlize Theron, John Ronald Reuel Tolkien, svojím pôsobením, ale nie pôvodom aj Mohándas Karamčand Gándhí, či dnes už kontroverzný Oscar Pistorius. 

Aj vďaka vtedajším, síce krutým Európanom, sa dnes stretnete v JAR s viac ako 80 % ľudmi, ktorí sú kresťania, 15 % populácie je bez vierovyznania a moslimskú, hinduistickú, židovskú, či mnohé ďalšie vierovyznania tvorí približne 5 %. 

Čo nevynechať v JAR?

1. Národný park Kruger: Jedno z najväčších a najznámejších safari parkov na svete, domov pre veľké stáda divokých zvierat. Tu môžete uvidieť za jeden deň celú Big 5. 

2. Mesto Kapské Mesto: Malebné mesto s historickou architektúrou, kultúrnymi pamiatkami a nádherným výhľadom na Stolovú horu. Prejsť sa môžete aj na na Signal Hill, či Lions Head a za dobrého počasia budete mať aj výhľady na 12 Apoštolov. 

3. Vínny región Stellenbosch, či Groot Constantia: Pre milovníkov vína, Stellenbosch ponúka okúzľujúce vinice a degustácie kvalitných juhoafrických vín. Nezabudnite ochutnať Gouverners Reserve alebo Pinotage. 

4. Strelkový mys: Cape Agulhas je najjužnejším bodom Afrického kontinentu.

5. Pohorie Drakensberg: Majestátne pohorie s impozantnými scenériami a možnosťami pre turistiku a horské výlety. 

A mnoho viac, nájdete v našich tipoch na cesty.

Juhoafrická republika je destináciou, ktorá neustále prekvapuje a očaruje všetkých lovcov zážitkov, všetkým, čo sme spomenuli. Od prírodnej krásy až po históriu boja za slobodu, JAR je klenot Afriky. Máme tu silné lokálne partnerstvá, overené miesta a s naším BUBO sprievodcom sa zájazde v Juhoafrickej republike určite nestratíte. Ak sa necháte viesť, odnesiete si okrem top vína aj geniálny suvenír, či zážitok na ktorý budete spomínať celý život. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Juhoafrická republika


náročnosť

9 dní

Trvanie

3464 4330€
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana

04.07. → 12.07. +26 termínov

náročnosť

9 dní

Trvanie

2546 3395€
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

4626 5140€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: