Zlatá horúčka v Jordánsku

Zlatá horúčka v Jordánsku

Niet pochýb o tom, že Jordánsko je nádherná krajina. Horúca, drsná, svojich návštevníkov preverí, ale za to sa im odvďačí jedinečnými zážitkami. Napriek tomu, že jej ekonomika je na pomery Blízkeho východu stabilná a ich mene sa darí, veľa jej obyvateľov žije dlhodobo v chudobe. Možno aj to bol impulz pre mnohých, aby zbalili krompáče, zohnali si pár kilov výbušnín a na džípe vyrazili do nekonečnej púšte hľadať poklady.

Presne tak, nie je reč o žiadnom hollywoodskom trháku alebo dobrodružnom románe. V súčasnosti sa na území Jordánska sformovalo množstvo skupín, ktoré veria predstave nesmierneho bohatstva skrytého pod storočnými nánosmi piesku. Na čiernom trhu obchodujú s mapami a informáciami, na bazároch a marketoch majú svojich špehov, ktorí lapajú po čo i len najmenšej zmienke o možnom poklade. Medzi týmito skupinami vládne obrovská rivalita a nepriateľstvo, samostatnou kapitolou sú však Arabi prichádzajúci z Maroka.

Mnohí Jordánci si medzi sebou šeptajú príbehy o mocnom marockom imámovi odpadlíkovi - islamskom duchovnom, ktorý sa dal na cesty mysticizmu. Podľa nich sa práve jemu podarilo spútať mocného džina - dušu niekdajšieho vládcu zo starovekých ríší, ktorý Maročanov vždy nasmeruje k najväčšiemu pokladu. Jordánci ich pokladajú za nebezpečných a v zemi nikoho sú vyhlásenými nepriateľmi.

Veľký problém robia všetkým aj vojenské hliadky. Kvalitne vybavená a ozbrojená jordánska armáda je týmto lovcom pokladov na stope a to z dôvodu, že akékoľvek bohatstvo nájdené na území krajiny patrí kráľovstvu a teda súčasnému kráľovi Abdalláhovi II.

Jordánsko je krajina plná prekvapení a skrytých tajomstiev a predovšetkým v poslednej dobe to tam naozaj žije. Presvedčte sa o tom s BUBO, kde vám povieme 10 dôvodov prečo navštíviť Jordánsko a zároveň odhalíme krásu púšte Wadi Rum.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
K

Ázia  

Jordánsko


náročnosť

6 dní

Trvanie

1287 1650€
K

Ázia  

Libanon, Jordánsko


náročnosť

10 dní

Trvanie

2309 2960€
Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Wadi Rum - kúsok Marsu, ktorý očaril Hollywood Wadi Rum

Wadi Rum Wadi Rum - kúsok Marsu, ktorý očaril Hollywood

Jordánsko pokrýva z väčšej časti púšť, no iba jedna z nich je skutočne svetovo výnimočná a priťahuje tisíce návštevníkov či hollywoodskych…

Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: