Najscestovanejší Ukrajinec: V africkej oblasti wagnerovcov mi podávali ruku a vyjadrili obdiv Ukrajine

Najscestovanejší Ukrajinec: V africkej oblasti wagnerovcov mi podávali ruku a vyjadrili obdiv Ukrajine

Vášnivý cestovateľ Kostiantyn Liorek prešiel 190 krajín sveta. Mnohé z nich navštívil viac ako dvakrát a nazbieral skutočne zaujímavé príhody. Keď predstieral, že je premiérom neexistujúcej krajiny, čakali naňho VIP limuzíny. V púštnej oblasti zase vážne ochorel a do najbližšej nemocnice ho viezli autom tri dni takmer bez vody. Tvrdí, že všade, kam chodí, sa cíti ako veľvyslanec svojej vlasti, ktorú napadli začiatkom minulého roku Rusi a hovorí, že keď sa raz vojna skončí, Ukrajina bude jedna z turisticky najzaujímavejších krajín sveta. V rozhovore pre BUBO však prezradil aj to, ako sa mu páči na Slovensku.

Ukrajinec Kostiantyn Liorek sa narodil v Kyjeve, o ktorom hovorí, že je jedným z najkrajších miest na svete. Vyštudoval na Národnej univerzite Tarasa Ševčenka a stal sa z neho historik a odborník na medzinárodné vzťahy. Neskôr študoval aj v Londýne a Kanade.

Dlhé roky pôsobil v korporátnej sfére ako špecialista na predaj, marketing a distribúciu. Predstavil pritom na východoeurópskych trhoch a trhoch bývalého ZSSR niekoľko známych značiek ako napríklad dánske hračky LEGO. Potom sa z neho stal vášnivý cestovateľ. Dnes má 52 rokov a 190 navštívených krajín OSN.

Pamätáš si na svoj prvý výlet? Kedy si začal cestovať, čo ťa inšpiruje a prečo tak rád cestuješ? #

Ako dieťa som s rodičmi veľa cestoval v rámci Ukrajiny a vtedajšieho ZSSR. Celé detstvo som strávil pri Čiernom mori, v Chersonskej oblasti, kde žili moji starí rodičia. Táto oblasť je teraz dočasne okupovaná Rusmi.

S rodičmi sme navštívili zaujímavé miesta ako dnešná Litva, Lotyšsko, Estónsko, mnoho miest v Rusku či Severný Kaukaz. Po udalostiach z Černobyľu v roku 1986 som išiel do Tatarstanu a navštívil som veľa miest pozdĺž rieky Volga a pohoria Ural.

Kostiantyn si užíva relax na plážach Filipín.
Foto: Archív Kostiantyna Lioreka

Prvýkrát som išiel do zahraničia na výlet do Anglicka v roku 1991, keď som v rámci študentskej výmeny odišiel do Cambridge. Najzaujímavejšie bolo, že som odišiel zo ZSSR a vrátil som sa do nového štátu - na Ukrajinu, ktorá vyhlásila nezávislosť.

Mimochodom, vracal som sa domov cez Československo (letel som z Londýna do Prahy a vlakom som šiel z Prahy späť do Kyjeva), takže to bola moja druhá navštívená zahraničná krajina po Veľkej Británii!

Vtedajšie Československo tak odštartovalo tvoje cestovateľské dobrodružstvá vo veľkom, dnes už ti chýbajú na skompletizovanie zoznamu všetkých navštívených krajín iba tri... #

Mojím cieľom je určite navštíviť všetky krajiny sveta. Teraz mám na konte 190 krajín OSN (chýbajú mi iba Samoa, Lesotho a Seychely) a 233 krajín OSN+. Dúfam, že túto výzvu návštevy všetkých krajín OSN dokončím v decembri 2023.

Mal som v pláne to urobiť v roku 2020, ale pandémia všetko zmarila. Úplne pre mňa zastavila cestovanie vo veľkom, ale zároveň otvorila nové destinácie s príležitosťou na vycestovanie ako Afganistan, Mali, Niger, Burkina Faso... 

Neskôr som chcel dokončiť zoznam navštívených štátov OSN v roku 2022, ale Rusko započalo inváziu na moju milovanú Ukrajinu.

Predpokladám, že to ovplyvnilo nielen tvoje cestovateľské plány, ale život celkovo... #

Môj dom pri Kyjeve bol fyzicky pod ruskou okupáciou, moja rodina tam bola pod krvavou ruskou kontrolou. To bolo peklo na Zemi... Nikdy som si nepredstavoval, že zažijem v živote niečo takéto... Bol som akýmsi utečencom vo vlasti a vidieť takú deštrukciu svojej krajiny a mnoho strát na životoch u milovaných ľudí v krvavom konflikte...

Vojna úplne ovplyvnila moje plány, keďže som bol priam zdrvený – emocionálne, finančne, fyzicky, atď. Keď sa môj život úplne zmenil, zrazu zistíte, že rebríček priorít sa vám úplne sprehádzal. Môj emocionálny stav pripravenosti opäť vycestovať ďaleko do zahraničia som vedel naplno obnoviť až na konci roku 2022.

V cestách po svete si teda pokračoval ako občan napadnutej krajiny. Prezraď nám, ako sa ľudia z rôznych častí sveta pozerajú na rusko-ukrajinskú vojnu? Nie je pre teba frustrujúce, že mnohí veria ruskej propagande a stoja na strane agresora? #

Väčšina civilizovaných krajín chápe, kde sú v tejto vojne čierna a biela. Toto je čistá agresia Ruska proti Ukrajine. Všade, kam cestujem, však vidím obrovskú podporu. Dokonca aj na nečakaných miestach. Bol som v Stredoafrickej republike, čo je čisto proruská krajina plná wagnerovcov. Bol som tam so skupinou Kanaďanov - cestovateľov a raz nás zastavili v noci uprostred ničoho.

Naše pasy si vypýtal a zobral vojak. Zrazu sa jeden dôstojník spýtal: „Kto je z Ukrajiny?“ Moji kanadskí priatelia sa na mňa pozreli a všetci sme pochopili, že s najväčšou pravdepodobnosťou sme v obrovských sr**kách. Zdvihol som ruku a vyšiel z dodávky.

Dôstojník prišiel ku mne, zrazu mi začal podávať ruku a povedal: „Som hrdý, že vás vidím a stretávam v Stredoafrickej republike. Vaša krajina je taká odvážna a svetu krásne ukazuje, ako treba brániť svoju slobodu a nezávislosť!“

Bol som nesmierne prekvapený a dokonca šokovaný, že sa to stalo v takej krajine, ako je Stredoafrická republika.

Toto je teraz akýmsi poslaním každého cestujúceho Ukrajinca - ukázať, že Ukrajina je silná a túto vojnu vyhrá. Všetci sme vyslancami krajiny vo svete. Vždy so sebou nosím ukrajinskú vlajku (vlajku, ktorú som mal na Námestí nezávislosti v Kyjeve počas Oranžovej revolúcie v roku 2004). Cítim veľkú podporu ľudí všade tam, kde sa fotím s vlajkou - od Machu Picchu v Peru po Papuu Novú Guineu.

Držíme palce, aby si v tom úspešne pokračoval. V BUBO sme len tri dni po začiatku vojny otvorili domov pre ukrajinských utečencov. Ľuboš Fellner bol aj v Ľvive a skrýval sa v bunkri, keď na mesto padali rakety... Počul som, že chceš obnoviť cestovný ruch na Ukrajine. Ako to plánuješ urobiť? #

Ukrajina je veľmi zaujímavá krajina pre cestovateľa. Pred ruskou inváziou bol nárast medzinárodného cestovania na Ukrajine veľmi vysoký. Aj teraz vidím cestovateľov, ktorí chcú zamieriť do rôznych kútov Ukrajiny.

NomadMania (portál združujúci najväčších cestovateľov na svete, pozn. BUBO) organizuje podujatie v októbri v Ľvive s možnosťou navštíviť počas podujatia Charkov a Kyjev. Som si na 100 % istý, že Ukrajina bude po víťazstve jednou z najzaujímavejších svetových destinácií.

Pokiaľ bude situácia opäť normálna, aké miesta odporúčaš navštíviť na Ukrajine? #

Spomenul by som Poltavu ako zaujímavé miesto - najmä pre Švédov, pretože je veľmi úzko spojená so švédskou históriou (začiatkom 18. storočia armáda cára Petra I. porazila vojská Švédskeho impéria práve pri Poltave, pozn. BUBO).

Existuje však mnoho miest, kam treba ísť – tradične Kyjev, Ľviv, Odesa, (v budúcnosti) oslobodený Krym, Luck, Užhorod a celá oblasť Karpát, Černovice. Ukrajina je veľká a veľmi rôznorodá. Má obrovský potenciál na rozvoj rôznych druhov turistických aktivít.

Skúsme sa teraz naladiť na pozitívnejšiu nôtu. Máš nejaký vtipný alebo bizarný cestovateľský príbeh, o ktorý by si sa s nami podelil? #

Raz som v Juhoafrickej republike cestoval po jednom z národných parkov a spomenul som zo srandy, že som premiér Krakózie (vymyslená neexistujúca krajina z filmu Terminal s Tomom Hanksom), ktorý cestuje inkognito. Nasledujúci deň nás čakali nejaké transfery a pre mňa a môjho priateľa prichystali VIP limuzínu a odprevádzali nás ďalšie dve autá. To bola naozaj zábavná a neočakávaná služba navyše.

Viem, že je to pre cestovateľov náročná otázka, ale ak by si mal vymenovať 5 obľúbených krajín, ktoré by to boli a prečo? #

Je to veľmi zložitá a možno aj trochu zákerná otázka, ako spomínaš. Moja obľúbená krajina je Ukrajina. Myslím si, že nemusím vysvetľovať, prečo ;)

Na túto otázku mám vždy veľmi širokú odpoveď – obľúbená krajina z akého dôvodu? Že sa tam dá cestovať lacno? Že sa tam neplatia dane? Kvôli výbornému jedlu? Pre históriu? Vždy je ťažké spomenúť len 5 krajín.

Milujem však USA pre ich rozmanitosť, bol som takmer vo všetkých štátoch USA a chýbajú mi len štyri na skompletizovanie zoznamu. Zároveň som sa priam zamiloval do Thajska a vždy som pripravený vrátiť sa tam.

3 fotografie

Kostiantynove potulky USA

Odporúčam návštevu Argentíny - krajiny, kde nájdete slnko a vodu, oheň a ľad, dažďové pralesy a púšte, hory a močiare, obrovské megapolisy a osamelé miesta, fantastické jedlo a víno, úžasnú kultúru a hudbu, architektúru a, predovšetkým, mnoho prírodných úkazov patriacich medzi najkrajšie na svete.

Fascinujúce sú pre mňa aj krajiny ako Japonsko, Island, Nórsko a Nový Zéland.

Mnohí najscestovanejší ľudia nám tiež prezradili svoje úplne najväčšie cestovateľské dobrodružstvá, niektorí ich vybrali až 10. Dokážeš to tiež? #

Ak by som mal vymenovať až 10, rozpísal by som sa na 350 strán, takže o tom možno niekedy vydám knihu. Spomeniem však to nedávne.

Dostal som covid v Čade, uprostred náhornej plošiny (Plateau) Ennedi – oblasti, z ktorej by sa z mojich záberov dal urobiť mini seriál na Netflixe... Pochopil som, že evakuácia letecky z tohto miesta nie je možná a musel som sa vrátiť do N’Djameny, hlavného mesta Čadu, cez púšť takmer bez vody.

Najbližšia nemocnica bola vzdialená vyše 2 500 km a trvalo mi tri dni, kým som sa z Ennedi dostal do N'Djameny, hlavnom meste Čadu. Áno, trochu som sa bál o život, ale bolo to skutočné dobrodružstvo a skúsenosť na nezaplatenie!

Už si tak trochu zabŕdol do dopravy, preto sa spýtam, ako najradšej cestuješ? Koľko času chceš stráviť na konkrétnych miestach, akú dopravu preferuješ? #

Milujem cestovanie s priateľmi, ale je mnoho miest, ktoré som navštívil samostatne. A to z mnohých dôvodov. Málokto má napríklad rád Afriku tak ako ja a je ochotný absolvovať presuny, ktoré mi vyhovujú. Bol som vo viac ako 150 krajinách aspoň dvakrát (alebo aj oveľa viackrát), rád sa vraciam na mnohé miesta alebo spoznávam nové regióny, miesta, mestá krajín, ktoré som nedávno navštívil.

Pred pandémiou a vojnou na Ukrajine som si všetko plánoval až na roky dopredu. Teraz si neplánujem nič viac ako rok. Doba sa veľmi zmenila. Samozrejme, mám v pláne navštíviť veľa miest a krajín, ale vyzerá to inak ako pred 3 rokmi. Niektoré z mojich výletov, ako napríklad plavba na ostrovy Pitcairn, boli odložené už 3-krát...

Milujem cestovanie autom – väčšinu svojich ciest robím práve takýmto spôsobom. Európa, Severná Amerika, ale aj mnoho afrických krajín – všade tu som jazdil po súši. Absolvoval som napríklad pozemnú cestu po západnej Afrike z Dakaru, Senegalu cez Gambiu, Guineu Bissau, Guineu Conakry, Sierra Leone, Libériu, Pobrežie Slonoviny, Ghanu, Togo, Benin až do Lagosu a Abuje v Nigérii.

Mám rád aj plavby. Ak chcete navštíviť Karibské ostrovy či oblasť Antarktídy, je to najlepší spôsob, ako ich preskúmať.

Už si spomenul, že sleduješ NomadManiu. Inšpiruješ sa regiónmi, na ktoré portál rozdelil cestovateľský svet? #

Milujem NomadManiu a môžem povedať, že som skutočný "Nomadmaniac"! Sledujem cestovanie v rámci regiónov Nomadmania a z nich som bol už v 835 regiónoch. Čo sa týka údajov, som cestovateľ číslo jedna na Ukrajine a číslo 60 na celom svete.

Myslím si, že je to veľmi dobrý nástroj na pomoc pri zahraničných cestách, ktoré chcete absolvovať do hĺbky a spoznať skutočnú dušu krajiny. A je to zároveň úžasná cestovateľská komunita svetobežníkov, ktorá dokáže inšpirovať.

Ktoré krajiny a miesta sa ti podarilo navštíviť v rámci cestovateľského roku 2023? #

Absolvoval som veľmi zaujímavé cesty do krajín strednej Afriky – Gabonu, Kamerunu, Konga (Brazzaville), Rovníkovej Guiney a Angoly. Podarilo sa mi zúčastniť sa na úžasnom festivale na Mount Hagen v štáte Papua Nová Guinea a zamieril som aj na ostrov Bougenville, ktorý by mohol byť vyhlásený do roku 2027 za nový štát. Obratom som navštívil aj Východný Timor – jednu z dnešných najmladších krajín sveta.

Absolvoval som tiež veľa jázd po mnohých miestach v Taliansku, Francúzsku a na Balkáne. Tieto miesta mám veľmi rád a myslím si, že Európa má mnoho miest na objavovanie.

Jedným z nich je určite aj Slovensko, kde sme sa tento rok stretli. Koľkokrát si celkovo navštívil Slovensko a aké miesta si videl? #

Na Slovensku som bol veľakrát a videl som takmer celú krajinu. Prvýkrát to bolo pred viac ako 20 rokmi, keď som bol vo Vysokých Tatrách, Košiciach a na východnom Slovensku. Mnohokrát som sa zastavil v Bratislave. Ale vždy vo vašej krásnej krajine objavím niečo nové.

Môžem povedať, že na Slovensku sa cítim ako doma. Rozumiem väčšinou všetkému v slovenskom jazyku. Mám rád miestnu kuchyňu a Slovensko je pre mňa mimoriadne príjemným štátom.

Ako hodnotíš itinerár, ktorý pre teba pripravilo BUBO na podujatí Trans Danube Swim 2023? Páčila sa ti večera v UFO a ochutnávka vín vo Svätom Jure? #

Veľmi sa mi páčil váš program a ďakujem zaň! Vďaka nemu som nazbieral veľa nových skúseností a praxe.

Čo si sa vďaka plávaniu cez Dunaj dozvedel o BUBO a Ľubošovi Fellnerovi, ktorý je najscestovanejší Slovák? #

BUBO poznám ako poprednú slovenskú cestovnú kanceláriu a Ľuboša Fellnera ako skvelého človeka a veľmi prominentného cestovateľa - číslo 1 na Slovensku, majstra OSN. Jedného z mála ľudí na svete, ktorý navštívil všetkých 193 členských krajín, čo je obdivuhodné!

S ukrajinskou vlajkou pri dive sveta - Machu Picchu v Peru.
Foto: Archív Kostiantyna Lioreka

Ak sa ľudia boja cestovať sólo, môžu využiť sprievodcov v cestovných kanceláriách (ako BUBO). Pamätáš si na nejakú situáciu, kedy si bol naozaj vďačný za to, že máš po ruke sprievodcu? #

Mám rád miestnych sprievodcov v konkrétnych krajinách, ako sú niektoré africké či ázijské krajiny. Predovšetkých miestnych, ktorí vám môžu ukázať viac z každodenného života, gastronomických skúseností, histórie a kultúry. Veľmi sa mi páčili moji sprievodcovia v Afganistane a viacerým z nich som následne pomohol utiecť po tom, čo Afganistan opäť ovládol Taliban.

Ak by si mal dať radu ľuďom, ktorí chcú začať cestovať a spoznávať svet, čo by to bolo? #

Nikdy sa nevzdávajte a pomaly, ale isto, choďte za svojím snom.

Viktor Háber

Viktor Háber

Viktor Háber

Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

Zo zájazdu:

Viktor Háber

Posledná úprava článku | Prečítané: 68

Mohlo by Vás zaujímať

Správa z ukrajinského bunkra Prémiový blog

Prémiový blog Správa z ukrajinského bunkra

Toto je moja aktuálna správa z ukrajinského bunkra, druhá časť blogu. Pacifista, ktorý sa vyhýba vojnovej turistike, píše, ako to za vojny vyzerá.…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Dá sa cestovať na Ukrajinu? Prémiový blog

Prémiový blog Dá sa cestovať na Ukrajinu?

V pondelok som zažil najväčšie bombardovanie od začiatku ukrajinsko-ruskej vojny a po prvýkrát v živote som bol v bunkri, lebo to bolo naozaj…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Azylový dom v Bratislave pre ukrajinských utečencov Prémiový blog

Prémiový blog Azylový dom v Bratislave pre ukrajinských utečencov

„Táto vojna bude tri roka,“ hovorí mi moja ukrajinská upratovačka Oľga. Chodí k nám domov a už vie lámane po slovensky. Upratuje dobre, vždy ju v…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Pripomíname si tragédiu v Černobyle Blog

Blog Pripomíname si tragédiu v Černobyle

Pripomíname si 38 rokov od výbuchu v Černobyle. Tragédia, ku ktorej viedla séria chýb, sa stala 26. apríla 1986 presne o 01:23:45 h. Dodnes cítiť…

Viktor Háber 15 min. čítania
Najscestovanejší Ukrajinec: V africkej oblasti wagnerovcov mi podávali ruku a vyjadrili obdiv Ukrajine Blog

Blog Najscestovanejší Ukrajinec: V africkej oblasti wagnerovcov mi podávali ruku a vyjadrili obdiv Ukrajine

Vášnivý cestovateľ Kostiantyn Liorek prešiel 190 krajín sveta. Mnohé z nich navštívil viac ako dvakrát a nazbieral skutočne zaujímavé príhody. Keď…

Viktor Háber 9 min. čítania
ROZHOVOR: Orest, ambasádor mesta Ľviv o ukrajinsko-slovenskej spolupráci Blog

Blog ROZHOVOR: Orest, ambasádor mesta Ľviv o ukrajinsko-slovenskej spolupráci

Orest Zub je mladý právnik, ambasádor ukrajinského mesta Ľviv, podnikateľ a cestovateľ. V ťažkých časoch pomáha svojej krajine ako sa dá. S Ľubošom…

Blogov

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.